Småfolk i Drømmeland

Småfolk i Drømmeland
Æ har skrevve ei ny bok! Klikk på bildet å læs mer om den

onsdag 24. oktober 2018


FRA BOKA MI « LAMOGUTT. BARNDOMSMNNER FRA LILLEBY»
23.
Buran var Østbyens midte for både det ene og det andre. Det var Stedet, der det som virkelig var av den største betydning gikk for seg. Her lå både Buran-banen, Canningen, Meieriforsyninga, Preservingen og Lademoens smålåtne Brannstasjon med flere andre viktigheter – blant annet Terjes pianolærer Ingrid Nissen med sitt svarte Bechstein piano  -  hun residerte i tredjeetasjen omtrent på hjørnet til Mellomveien og like ved Tiller Fargehandel.
Buranbanen var heldigvis isfri på sommers tid - for det var her at`n Odd Iversen flere år seinere debuterte med behandlingen av en kvit og svart dårlig oppumpa fotball - og at storkampan mellom Nationalkameratene og Kvik fant sted. Når kulden omsider hadde kommet til by`n, la som regel isen seg allerede i desember - og da kom julegaven med reimskøytan i bruk allerede tidlig på morran på første juledag.  Å få festet reimene på de nymotens, alt for glatte ståltingestan var ikke ”bare bare” for de aller minste. Til det trengtes det helst noe å sitte på – derfor ble storrommet på Lamon lille Brannstasjon utlånt som garderobe, der også ytterjakka kunne kastes bort i en krok av travle skøytister, mens eieren var ute på isen og handloset sin utkårede. Ekteskaps-lovnadene florerte blant de mest pågående av guttekavalerene, selv om de hadde store problemer med å holde seg noenlunde skikkelig på beina. I den alt for lange Adventstida, solgte Klæbu-og Jonsvannbønderne sine juletrær - gulgrønne store og små busker - som gjerne var blitt tatt livet av i løpet av juni eller julimånedene. ”Fuggelbainn” vrimlet det som regel av, mens det hvert år var dårlig tilbud av disse stortrærne til både Bedehuset nerri Østersundsgata, Menighetshuset borti Møllenbergsgata - og til Lamokjerka - likedan til rikingenes hager der oppe på Øvre Singsager.
Kjeltringer fantes det noen av også i de tider: Egenopplevelsene med stjelingen av  både en rattkjelke og en sparkstøtting, skapte begge gangene ikke så reint lite av snørr og tårer inne på kjøkkenet i Ladevei`n tolv og i brannstasjonenes venterom ved Buranbanen.
Nye rattkjelkegaven medbrakt fra hovedstaden i Norge fra en hjemvendt, sjøfarende farbror fra Trinidad i det Herrens år 1946, fikk plass under den høye barnesenga inne på det felles, store soveværelset. Den står for øvrig fremdeles velplasert i kjellen her borte i Sverige. 

Forts.kap.24















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar