Han ba også om frimodighet til å betjene boden, uten å bli fristet til å nippe for mye til
vinflasken som han fremdeles hadde under disken, om det skulle være behov for det.
I det siste bønneleddet nevnte han alltid åpningsvis at Vårherre alltid måtte minne Luigi på at overskuddet
av forretningsforetaket skulle gå til innkjøp av nye salmeboker til bruk borte i kirken – og det i sin helhet.
Han avsluttet alltid bønnen ved å be om forståelse for at han trengte en medhjelper i sitt virke.
Hans siste bønneord var blitt til:
- Kjære Fader, jeg nevner i parantes at jeg også - svært gjerne - trenger hjelp for å lære meg kunsten til å kunne skli nedover trappegelendret i oppgangen til denne så høytliggende lille bula mi borte i Katedralen Jeg er i siget, men foler meg på langt nær trygg. La det skje -.
Etter at Luigi hadde slipt hele trappegelendret med noe fin, italiensk stålull og smurt det inn med tynn
olivenolje fra Valnerinadalen, begynte han de første øvelsesstundene på bare de nederste fem meterene - vel og merke etter at døren inn til orgelgalleriet var åpnet. Han hadde ikke glemt den skjebnesvangre avslutningen på nedslaget til et av Fabios bravadeturer med dobøtta.
Og Luigi trente iherdig, tok av seg munkekutten, kjørte i sin lange og ganske hvite underbukse, en seks-sju meter lenger hver eneste dag, men passet nøye på å holde de lange beina rett ut til siden. Derved unngikk han dette med skulle få beina inn mellom sprosene på gelendret.
For at papegøyen Adamo skulle ha litt selskap, lot han alltid døren til tårnrommet stå åpen. Når han
hadde sine øvelser i den nederste delen av tårntrappen forsto han at Adamo var redd, særlig de gangene Luigi selv var misfornøyd med akrobatikken på gelendret og derfor kunne ha sine ikke helt stuerene utrop om dette
djevelske hjelpemidlet, hvoretter han samtidig fra det høye kunne høre Adamos gjentagende, skrikende røst -
-Helvetes sving - helvetes sving -.
For Adamo var veldig lærenem av seg.
Luigi skulle oppleve å bli bønnhørt – men det skulle ta litt tid.
Dagene startet etter at han hadde kommet seg velberget nedover gelendret, med den halvfulle og noe illeluktende dobøtten i venstre hånd og da Luigi litt senere ut på morgenkvisten tok på seg munkekutten for å starte dagens virke – ble det høye skrik fra papegøyeburet, med forkynnelser om at Adamos alenetilværelse oppe på kirkehybelen var motbydelig.
Luigi begynte derfor å ta med seg buret bortover til Klosteret.
Der fikk Adamo enten en skyggefull plass under en av eikene i klosterhagen, eller den ble satt på det runde bordet under den fargerike parasollen foran Pølsbua.
Særlig der trivdes den godt - hadde selskap og stadig bemerkninger til mange av kundene.
-Mamma mia – eller - Ditt feite fruentimmer ! -
Luigi trivdes best når han kunne ta seg tid til å stelle i sin egen lille kjøkkenhage i ytterkanten
av selve Klosterhagen.
Han mente selv å ha Italias høyeste Solsikker, voksende i god jord helt inn til klostermuren. Han trakk gjerne opp munkekutten over knærne og la seg på kne med luking blant både Riddersporer og lavtvoksende rosebusker i alle farger. Litt lengre borte hadde han mange sorter med gronnsaker - som Fennikel, Gulerøtter, Gressløk og kål i mange varianter. I hellingen like ved redskapsboden, forsatte han med å sette poteter av merket Kers Pink.
-The best in the world - brukte Maestro alltid å si, når han trengte a imponere lokalbefolkningen med sine engelske kunnskaper.
Forts.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar